۲۲ آذر ۱۳۸۴، ۱۰:۳۸

آسيب شناسي پژوهشهاي ديني و قرآني (3)

مهمترين ضعف پژوهشهاي ديني عدم هماهنگي پژوهشگران در انتخاب موضوعات است

مهمترين ضعف پژوهشهاي ديني عدم هماهنگي پژوهشگران در انتخاب موضوعات است

مدير دانشنامه قرآن پژوهي با اشاره به برخي از آسيبها و ضعفهايي كه در عرصه پژوهشهاي ديني و قرآني وجود دارد، جبهه گيري در مقابل موضوعات غير مستند و ناهماهنگي در ارائه پژوهشها را از مهمترين آسيبهاي عرصه پژوهشهاي ديني و قرآني عنوان كرد .

حسين علوي مهر استاد مركز جهاني علوم اسلامي و مدير دانشنامه قرآن پژوهي در گفتگو با خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" تصريح كرد: طي سالهاي پس از انقلاب اسلامي در عرصه پژوهشهاي ديني و قرآني فعاليتهاي خوبي صورت گرفته است كه از نظر كيفيت نيز موضوعات ارزنده اي را ارائه مي دهد اما در عين حال هنوز با شرايط ايده آل فاصله داريم .

وي در ادامه به برخي از آسيبهاي اين عرصه اشاره كرد و افزود: امروزه بيش از آنكه نياز به تك نگاري داشته باشيم نيازمند ارائه دايرة المعارفهايي براي انتقال علوم هستيم همچنين در برخي از موارد ناهماهنگي و عدم ساماندهي در ارائه پژوهشها ديده مي شود كه اين امر خود موجب انجام پژوهشهاي تكراري شده و بودجه هاي كشور را به شكل نادرست به مصرف مي رساند علاوه بر اين جبهه گيري نادرست در مورد مطالب غير مستند و غير صحيح از ديگر ضعفهاي موجود در اين عرصه است .

علوي مهر با اشاره به گسترش فرهنگ صحيح اهل بيت گفت: ما فقط فرهنگ اهل بيت را معرفي مي كنيم و نياز به تبليغات ساختگي نداريم چرا كه مي خواهيم در قالب اين پژوهشها، ديني را به جهان معرفي كنيم كه به جامعيت و كمال آن باور داريم از اين رو نيازي به مقابله و جبهه گيري عليه مطالب و موضوعات غير مستند نخواهيم داشت علاوه بر اين لازم است پژوهشهاي ديني را با بهره گيري از همه زبانها انتشار دهيم تا انديشه خود را به دنيا انتقال دهيم . 

وي با اشاره به هجومي كه بر عليه دين گسترده است گفت: در سايتهاي اينترنتي و ديگر رسانه هاي دنيا ديده مي شود كه بر عليه دين هجومي گسترده ترتيب داده شده است و از اين رو لازم است مراكز پژوهشي شبهه شناسي كرده و به اين شبهات و مسائلي كه در ذهن مخاطبان ايجاد شده است پاسخ مطلوبي ارائه دهند .

مدير دانشنامه قرآن پژوهي راهكارهايي را كه براي رفع آسيبهاي موجود در حوزه پژوهشهاي ديني و قرآني وجود دارد در دو مقوله عقلانيت و اتكا به قرآن و اهل بيت عنوان كرد و گفت: دنيا در پي مسائلي است كه فطرت آدمي پذيراي آن باشد از اين رو بايد آن موضوعاتي را كه با دين سازگاري دارد در قالب پژوهشهاي مطلوب ارائه دهيم .

وي در مورد اتكا به قرآن و اهل بيت افزود: لازم است در ارائه پژوهشهاي ديني از قرآن و اهل بيت به عنوان مهمترين منابع ديني بهره بگيريم چرا كه در روايات ما موضوعاتي مطرح مي شود كه گاه با اوهام و خرافات آميخته است در حالي كه براي ارائه پژوهشهاي ديني و قرآني بايد روايات صحيح را در پژوهشها بگنجانيم از اين جهت مي توانيم در ارتقاء فرهنگ مردم كشور و حتي مردم جهان نقش مؤثري را ايفا كنيم .

علوي مهر در ادامه به برخورد تقابلي با يافته هاي علمي گفت: نبايد موضوع تعارض دين و علم را مطرح كنيم و با يافته هاي علمي به شكل تقابلي برخورد كنيم در اين راستا مي توانيم تا آنجا كه يافته هاي علمي در متون ديني ما تعريف مي شود ، آنها را بپذيريم و اگر در متون ديني ما جايگاهي نداشت در مقابل آن سكوت كنيم .

وي با اشاره به اينكه دنيا تشنه معارف ديني است گفت: انسانها نه تنها در زندگي روزمره كه در همه موارد نيازمند معارف ديني هستند اما در حال حاضر بحران معنوي در دنيا حاكم است و هيچ ديني جز دين اسلام نمي تواند پاسخگوي اين بحران باشد بنابراين بايد تلاش كنيم تا در قالب پژوهشهاي مناسب ديني و قرآني فرهنگ صحيح اهل بيت را معرفي كنيم .

اين محقق واستاد مركز جهاني علوم اسلامي در ادامه گفت: دين ما در همه مسائل راهكارهاي مناسبي را ارائه كرده است و كتاب قرآن به عنوان يكي از منابع ديني ما به انسانها آرامش مي بخشد از اين جهت مي توانيم با بهره گيري از آموزه هاي دين و در قالب پژوهشهاي ديني و قرآني بسياري از معضلات اجتماعي در عرصه جهاني را تحت الشعاع قرار داده و با تلاش محققان جايگزينهاي مناسب ديني را براي حل اين مشكلات ارائه دهيم .

وي در بيان ويژگيهاي يك پژوهش ديني گفت: پژوهش ديني بايد دقيق و صحيح و جامع باشد و تنها در اين صورت است كه مي تواند مؤثر واقع شود علاوه بر اين لازم است حكومتها هم از ارائه پژوهشهاي ديني حمايت كرده و استقبال كنند تا در عرصه فعاليتهاي پژوهشي با مشكلي مواجه نشويم .

کد خبر 264811

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha